Αταξία του Φρίντριχ: Μάθετε τι είναι η σπάνια αυτή ασθένεια!

0
964

Μια σοβαρή αλλά άγνωστη ασθένεια για τους περισσότερους είναι η αταξία. Πρόκειται για μια κληρονομική πάθηση, η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον ίδιο τον ασθενή αλλά και στο περιβάλλον του. Η νόσος επηρεάζει τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και τα περιφερειακά νεύρα και σταδιακά προκαλεί αδυναμία βάδισης και κίνησης.


Αταξία του Φρίντριχ: Προφίλ της νόσου

Επιστημονικά η πάθηση ονομάζεται και αταξία του Φρίντριχ, αφού πρώτος ο Γερμανός Nikolaus Friedreich, μίλησε για την πάθηση το 1860.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Η νόσος προκαλεί αυτό που λέει και το όνομα της: Αταξία στις κινήσεις των ασθενών με συνέπεια να εκδηλώνεται αστάθεια στο περπάτημα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ασθενής αδυνατεί να μείνει όρθιος ή να περπατήσει.

Ωστόσο πριν το στάδιο αυτό οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ισορροπίας.

Οι ασθενείς αδυνατούν να περπατήσουν ευθεία γραμμή, δυσκολεύονται να αρθρώσουν μια πρόταση και δεν μπορούν να στηριχτούν στα πόδια τους.

Η νόσος προκαλεί σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολία στην άρθρωση. Δεν είναι καθόλου σπάνιο οι ασθενείς να αδυνατούν να συγκροτήσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Πώς εμφανίζεται

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες η νόσος , κάνει την εμφάνιση της στην εφηβεία και σε δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και στις ηλικίες των 30 με 40 ετών.

Ωστόσο η διάγνωση της είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση αφού τα συμπτώματα της όπως είναι η έλλειψη ισορροπίας, λιποθυμίες μπορεί να παραπλανήσουν τους γιατρούς.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here